15 Temmuz 2013 Pazartesi

Eurobasket 2013 A Milli Takım Kadro Değerlendirmesi (Kimler Olacak, Neden?)


Çok fazla söz söylendi, çok fazla yazıldı çizildi ama kadro analizi pek fazla yapılmadı. Eurobasket 2013'e kısa bir zaman kala açıklanan A Milli Basketbol Takımımız Başantrenörü bu şampiyona için bir kadro belirledi. Cenk Akyol'un seçilmeyişi tartışmasında geçen A Milli Takım aday kadrosuna bir basketbol yorumu getirelim istedik ve pozisyon pozisyon kadroyu yorumlayalım dedik. Lafı çok uzatmadan pozisyon ekseninde başlayalım:
Pek fazla opsiyonumuzun olmadığı oyun kurucu mevkiinde tercihin yine Barış - Ender ikilisinden yana olacağını düşünüyoruz. Zira yıllardır A Milli Takımımız'ın formasını terleten Ender Arslan bu yıl da TBL şampiyonunun oyun kurucusu apoletiyle geliyor milli takıma. Barış ise vasat bir sezon geçiren Fenerbahçe Ülker'in en iyilerindendi desek herhalde yanlış demiş olmayız.(Keşke Akdeniz Oyunları kadrosunda olacağına biraz daha fazla tatil yapsaydı da kendisinden Slovenya'daki turnuvada daha iyi verim alabilseydik) Bu ikilinin point guard için şampiyonada yer alacağını tahmin ediyoruz.
Serhat Çetin-Ömer Onan-Sinan Güler üçlüsünün shooting guard diye tabir edilen '2 numara' mevkiinde kadroya seçileceğini tahmin ediyoruz. Serhat bu yıl çok formda bir sezon geçirdi Beşiktaş'ta. Euroleague'de de tecrübesini iyice arttırdığı kanaatindeyiz ve formayı bu yıl sonuna kadar hakedenlerden. Ömer Onan için ise yılların tecrübesi diyoruz. Her ne kadar Fenerbahçe Ülker'de pek parlak bir sezon geçiremese de kanaatimiz Slovenya'daki şampiyonada yer alacağı yönünde. Sinan Güler için ise 1-2 pozisyonunda oynayabildiğinden ve basketbolun 'nöbetçi' oyuncusu gibi durmasından dolayı A Milli Takım'ın bu seneki kadrosu için kesinlikle düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Pek fazla oynamadığı sezonlarda bile kendisine görev verildiğinde elinden geldiğinin en iyisini yapan bir isim. Zira Anadolu Efes'in Olympiakos ile oynadığı çeyrek final serisinde bunu gördük.
En tartışılan mevkiiye, forvet mevkine geldik. Bu mevkii Emir Preldzic'in A Milli takıma katılmasıyla biraz güçlü kolumuz oldu, her ne kadar önceki senelerde sıkıntısını çektiğimiz bir mevkii olsa da. Takımın kaptanı konumunda olan ve artık gerçekten de milli takım kariyerinin sonuna geldiği düşünülen Hidayet Türkoğlu bu mevkinin sahibi ve özellikle bu sezonun ikinci yarısında yaşanan doping olayı nedeniyle Avrupa ve Dünya basketbol kamuoyuna söyleyecek son bir sözü olması gerekir. Oynadığı takımlarda pek fazla süre alamamasına rağmen yine de kadroda görmeye alıştığımız,hatta çoğu zaman eleştirdiğimiz Cenk Akyol ise bu sene formda olduğu bir zamanda kadroya alınmadı. Bizce bu mevkiinin turnuvada yer alması gereken ismi Emir Preldzic ve Cenk Akyol olsa da Baş Antrenör Bogdan Tanjevic tercihini Cenk Akyol'dan yana kullanmadı. Çok tartışılan bu karar inşallah Avrupa Şampiyonası'nda alınacak bir madalyayla unutulur diyoruz...
Son yıllarda bir şişkinliğin yaşandığı pota altı mevkiinde ise seçeneğimiz çok. Burada en büyük şanssızlığımız Furkan Aldemir'in olmayışı. Onun da sebebini gayet üst düzey performans gösterdiği bu sezonda milli takımdaki mevkiidaşlarının da mükemmel sezonlar geçirmeleri ve özellikle hücum anlamında daha çok ve çeşitli silahlara sahip olmaları olarak açıklayabiliriz. Burada da Ersan İlyassova-Kerem Gönlüm ikilisine 4-5 oynayabilen İlkan Karaman veya İzzet Türkyılmaz ikilisinden biri eklenecek. Atletik meziyetleri de bulunan Fenerbahçe Ülker'in genç oyuncusu İlkan Karaman dış şutlarda da etkili olabiliyor. TBL finalisti Banvit'in uzunu İzzet Türkyılmaz ise çok formda bir sezon geçirdi. 2011'deki şampiyonada Orhun Ene'nin İzzet seçimi kendisinin epey eleştirilmesine neden olmuştu. Genç oyuncunun Eurobasket 2013'e seçilmesi iki sene önceki eleştirilere cevap vermek için bir fırsat olabilir kendisi açısından.
Pivot mevkii için ise herhalde hiç düşünmeden Houston'da mükemmel bir sezon geçiren Ömer Aşık ve Semih Erden'i kadroya yazar basketbolu takip eden hemen hemen herkes. İki oyuncu da kariyerlerinin zirvesinde. Özellikle Ömer Aşık NBA'de bu sezon inanılmaz bir performans sergiledi. Bu şampiyona kendisi için takıma yeni katılan Dwight Howard'a bir mesaj vermek açısından da önemli. Semih ise Oktay Mahmuti'nin elinde saha içindeki olgunluğunu biraz daha geliştirme fırsatı buldu. Tek handikapı erken yorulması. Sözün özü bu iki ismin seçilmesi durumunda pek fazla tartışma olacak gibi durmuyor. Akdeniz Oyunları kadrosunda yer alan ve takımın liderlerinden olan Oğuz Savaş ise mevcut 4 ve 5 numaraların formda olması sebebiyle bu yıl nihai kadroda olmayacak gibi geliyor.
Genel çerçevede değerlendirmeye çalıştığımız bu oyuncuların dışında kadroda olmayan ya da olması gereken oyuncu var mı diye bakarsak; NBA'deki temsilcilerimizden Enes Kanter'in bu saatten sonra pek de milli takım kadrolarında adı geçmeyecek gibi gözüküyor. Zaten 2011 yılında kampa katılmasının da ana sebebi olarak o dönem NBA'de yaşanan Lokavt olayını söylemek yanlış olmayacaktır. PG mevkiinde bu yıl bir üçüncü ismin olması (ki bu isim de olursa Doğuş olacaktır.) sürpriz olur çünkü 2 numarada Sinan'ın varlığı bu iki pozisyonda da gereken desteği sağlayacaktır. Ömer Onan'ın da bu yıl belki de son milli turnuvası olacağını düşünürsek Serkan Erdoğan'dan bu yana milli takımda yaşanan skorer 2 numara sıkıntısı ilerleyen yıllarda Melih Mahmutoğlu ve Maxim Can Mutaf gibi genç oyuncular ile giderilecek gibi gözüküyor. 
Koçun geç belirlenmesi ve Cenk Akyol polemiği altında kampa başladı milli takım. Akdeniz oyunlarında oynamaları nedeniyle bazı oyuncularımızın yorgunluğu da söz konusu. Avrupa Şampiyonası'nda zor bir grupta yer alıyoruz ve işimiz hiç kolay değil. Kağıt üzerinde çok kaliteli isimlere sahip bir takımız fakat yıllardır kaliteli rotasyonla Şampiyonalarda yer almamıza rağmen evimizdekiler haricinde madalya kazanamadık. Aslına bakılırsa bu durumda Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazandıktan sonra bu denli sevinilmesi de maalesef normal gibi görünüyor. Her ne kadar Sırbistan kaçıncı takımıyla geldi denilse de biz de her şampiyonada final gören bir takım değiliz maalesef...
Yukarıda, kampa çağrılan aday kadroda bulunan isimler üzerinden bir ideal kadro kurmaya çalıştık.Tabi sürprizlere açık olduğunu da unutmamak lazım. Sonuçta kadroyu seçecek Bogdan Tanjevic veya öyle görünüyor...Tüm olumsuzluklara ve konsantrasyondan uzak gibi durduğumuz portresine rağmen dileriz geçen yılların aksine bu kez beklentiyle gidilmemesine rağmen madalya olmasa bile 2014 Dünya Şampiyonası'na gitmeye hak kazanarak döneriz Slovenya'dan. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...